Sveti Nikola (19. decembar 2016. godine)

Danas je Sveti Nikola, i pre svega SVIMA koji danas slave, upućujem iskrene čestitke, želim dobro zdravlje i želim SREĆNU SLAVU.

Kažu da danas pola Srbije slavi, a ona druga polovina ide na slavlje, kod prijatelja, rodbine, kumova, komšija …

Svakako, održavati tradiciju i nastavljati slavske običaje svojih predaka, je jedan od važnijih običaja, kojima pokazujemo svoj identitet, poreklo, poštovanje i privrženost svojoj veri i istoriji. Slavski običaji su dani, kada se porodica, kao najvažniji segment društva okuplja, a to se u većini slučajeva sve ređe dešava.

Poštovanjem svoje tradicije pokazujemo i snagu našeg jedinstva, koje nam je poslednjih decenija nažalost na niskom nivou, i mislim da se i o tome ozbiljno mora razmisliti.

Tragična činjenica je, da smo se unazad dvadeset godina, skoro pa više okupljali zbog održavanja izbora i raznih političkih skupova, kako god to neko kreirao, a svašta se dešavalo, nego zbog nas i naših Krsnih Slava i obreda, zbog naših starih, zbog naših mladih, zbog naše budućnosti. Zabavni a na nesreću i neki kulturno- umetnički događaji, su poprimali obeležja stranaka i aktuelnih političkih dešavanja, a važni datumi iz istorije su masovno korišćeni za važne političke, i ostale odluke i sve je to postalo pomalo tužno.

Tužno zbog naše bogate istorije, tužno zbog toga što smo svojom tradicijom, bogatstvom duha i uma, trn u oku, pre svega zbog geostrateškog položaja, trn u oku onima, koji nikad nisu – niti će imati to što mi imamao, a mi imamo mnogo toga, i moramo dati sve od sebe da to i očuvamo, prenesemo i ostavimo pokoljenjima koja ostaju iza nas …

Dosta NAŠEG je nesretnim spletom okolnosti, zauvek postalo tuđe, ali sve nam mogu uzeti, ili bar pokušati, ali našu duhovnu snagu, genetski usađenu neustrašivost i visoko izraženu sposobnost adaptacije na sve što nas snađe, nikad neće moći. Srpski narod se održao i uzdigao iznad svih svojih muka, baš na toj činjenici.

Želim Vam da danas slavite, budete sa dragim ljudima i budete pozitivni, jer ništa nije trajalo doveka i bilo naopako, kao što je to trenutno u Srbiji. Daće Bog da Srbin i Srbija opet budu tamo gde joj je mesto.

Za slobodnu Srbiju, za Srbiju kojom upravlja njen narod, za budućnost naše dece.

Saša Mirković